Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

05.05.2015

Metsä on vakaa sijoituskohde

”Jos olisit jokin puulaji, mikä puu olisit?” Risto Mähönen pohtii vastausta hetken ja valitsee kuusen. Kuusi on sitkeä ja pohjoisiin oloihin juurtunut puu ja tuntuu ehkä siksi omimmalta, hän perustelee.

Risto Mähönen perheineen edustaa kolmatta sukupolvea lapinlahtelaisella maatilalla. Maidontuotanto näyttelee tärkeää roolia, minkä lisäksi tilaan kuuluu 200 hehtaaria metsää. Mähöselle metsä tarkoittaa ennen kaikkea taloudellista turvaa, mutta miehen puheesta huokuu myös kunnioitus edellisten sukupolvien jättämää perintöä kohtaan. ”Isän jalanjäljissä kuljen”, toteaa Risto nöyrästi. Kun metsää osaa lukea, on sieltä helppo löytää merkkejä, joita edeltävät sukupolvet ovat jättäneet jälkeensä. Myös Risto Mähönen haluaa hoitaa metsäänsä hyvin. Uudistushakkuut ja osan harvennuksista hän antaa metsäyhtiön tehtäväksi, mutta suorittaa itse ensiharvennukset. Samoin istutukset, taimikonhoitotyöt ja kasvulannoitukset. Parasta palautetta metsänhoitotöissä on se, kun näkee oman käden jäljen, sanoo Mähönen. Käytännössä tilan maitotöiltä ehtii metsään parhaiten syksyisin.

Risto Mähösen mukaan kiinnostavia metsätiloja tulee hänen kotiseudullaan myyntiin harvoin. Varsinkin, jos ei ole kiinnostunut hankkimaan pelkkää taimikkoa vaan arvostaa myös hakkuumahdollisuuksia, on tarjonta vähäistä. – Katselen silloin tällöin netistä, mitä on tarjolla.  Laatumaa.fi ja metsäyhtiöiden verkkosivut, sekä Etuovi.com ja Metsätilat.fi palvelevat hyvin tätä tarvetta.

Lokakuussa 2014 Risto Mähönen hankki 32,5 hehtaarin metsätilan kuuden kilometrin päästä kotoaan. Paikka oli tuttu, mutta palstalla Mähönen ei ollut entuudestaan käynyt. Hän tutustui myynnissä olevaan tilaan netissä esillä olleiden tietojen pohjalta ja kävi maastossa. Kohdetta myytiin ensin nettihuutokaupalla, lapinlahtelainen jätti tarjouksen ja tuli kisassa toiseksi. Vaan eipä mennyt tila myöskään korkeimmalle huutajalle, koska hinta jäi alle myyjän tavoitetason. Jonkin ajan kuluttua Metsähallitus laittoi tilan uudelleen myyntiin, tällä kertaa kiinteällä hinnalla. Huomattuaan Etuovesta tutun tilan, Risto Mähönen otti jälleen yhteyttä Metsähallituksen myyntineuvottelija Juha Huttuseen Kuopiossa. Miehet sopivat kaupan allekirjoituksen Varpaisjärven Osuuspankkiin ja niin siirtyi Kiviranta –niminen tila valtiolta yksityiseen omistukseen.

Asiointi Metsähallituksen kanssa sujui mutkattomasti. Risto Mähösen mielestä valtion kannattaa omistaa metsää, tuottavathan hyvin hoidetut metsät merkittävää tuloa yhteiskunnalle. Hän arvelee, että pienistä palstoista voi tarvittaessa luopua. Niitä ostavat tavalliset ihmiset, isoja tiloja pystyvät ostamaan vain sijoittajat.

Kiviranta -tilalta löytyy melko iso koivikkolohko, jollaista Risto Mähösellä ei ennestään ollut. Tila sijaitsee kätevästi päätien varressa, mikä mahdollistaa kelirikkoleimikot. Uutiset investointisuunnitelmista uuteen sellutehtaaseen Kuopiossa antavat uskoa puunkäytön tulevaisuuteen ja onhan niitä sahalaitoksiakin. Risto Mähösen tilalla on voimassaolevat metsätaloussuunnitelmat, joiden mukaan metsiä hoidetaan. Mähönen kertoo lisäksi, että kotitilan lämmitykseen käytetään polttohaketta. Tarvittava energiapuu saadaan tietenkin omasta metsästä.

Risto Mähönen liikkuu paljon metsässä kaikkina vuodenaikoina, poimii omiksi tarpeiksi talteen kesän marjat ja sienet, käy väliin vaelluksilla aina Rukaa ja Leviä myöten. Kevättalven kantavat hankikelit tekevät metsässä liikkumisesta helppoa juuri nyt. Risto Mähösen metsissä liikkuvat myös paikallisen metsästysseuran miehet ja naiset sekä naapurit, itse hän ei metsästä. Vastapainona metsäisille aktiviteeteille Risto harrastaa tanssimista, jota intoa perheen yksivuotias tosin ymmärrettävästi hieman rajoittaa.

Metsä on Risto Mähösen mielestä vakaa sijoituskohde ja erinomainen virkistyksen lähde ihmiselle, joka nauttii luonnossa liikkumisesta. Omassa metsässä löytyy aina mielekästä tekemistä, jonka parissa arjen huolet ja murheet unohtuvat.  Omaa työpanosta voi jokainen hyödyntää halujensa ja kykyjensä mukaan. Ensimmäisen oman palstan hankkimista harkitsevalle Risto Mähönen antaa käytännöllisen neuvon. –Kannattaa etukäteen miettiä, minkä verran voi metsään sijoittaa.