Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

29.10.2015

Yhteismetsä löysi Metsähallituksesta kauppakumppanin

asiakastarina yhteismetsa"Kun olimme liittämässä osakastilaa yhteismetsään, totesimme tilan ja yhteismetsän väliin jäävän kolmisenkymmentä hehtaaria valtion maata. Otimme yhteyttä Metsähallitukseen ja kysyimme, tuleeko alue jollain aikataululla mahdollisesti myyntiin. Siitä käynnistyi kaupanhieronta, jonka seurauksena yhteismetsä osti kaksipalstaisen, lähinnä eri-ikäisistä mäntyvaltaisista kasvatusmetsistä muodostuvan tilan Metsähallitukselta helmikuussa 2014. Tämä on viimeisin Metsähallituksen kanssa tekemämme kauppa", kertoo Sukevan yhteismetsän edustaja, hoitokunnan puheenjohtajana toimiva Ari Sirviö.

Kotkasta metsätalousinsinööriksi valmistuneella Ari Sirviöllä on 20 vuoden kokemus metsäteollisuuden hankintatehtävistä. Hän toimii Keitele Forestin hankintaesimiehenä Iisalmen, Kajaanin, Sonkajärven, Sotkamon ja Vieremän alueilla. Sukevan yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtajana hän on toiminut 3 vuotta ja on itsekin yhteismetsän osakas. Yhteismetsälle valmistui viime vuonna metsäsuunnitelma, jonka mukaisesti metsiä hoidetaan. "Pyrimme myymään puuta vuosittain, jos ei ole markkinahäiriöitä", Sirviö toteaa.

Ari Sirviön mukaan osakaskuntaan mahtuu erilaisia mielipiteitä siitä, mihin suuntaan yhteismetsää olisi kehitettävä. Osa toivoo, että toimintaa laajennetaan hankkimalla lisää maata, mutta on niitäkin jotka haluavat luopua osuudestaan. Osakaskunnan kokous hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman, jonka raameissa hoitokunta ostaa ja myy maata. Kulloinenkin markkinatilanne tosin määrittelee, tuleeko sopivia palstoja myyntiin.

Metsäkiinteistöjen tarjonta on muuttunut vuosien saatossa. Myös Sukevan yhteismetsän ostokäytännöt ovat asettuneet uuteen asentoon. Vielä kymmenen vuotta sitten, kun metsäyhtiöt pitivät kiinni omistuksistaan ja valtiokin oli selkeämmin osto- kuin myyntilaidalla, osti yhteismetsä myös satelliittipalstoja. Nyttemmin se ostaa vain palstoja, jotka sijaitsevat yhteismetsän sisällä tai rajoittuvat sen alueeseen. "Tarjonta ei silti ole erityisen runsasta. Tässä Metsähallitus on ollut meille hyvä yhteistyökumppani, sillä olemme vuosien saatossa tehneet kauppoja useasti. Viimeistä edeltävä kerta oli vuonna 2013", muistelee hoitokunnan puheenjohtaja Sirviö.

Lue lisää yhteismetsistä. Myynnissä olevat yhteismetsäosuudet löytyvät Metsätilat-osion haussa "Kohteen tyyppi" -kentässä valinnalla "Muu". Katso kohteet.