Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

TEE TURVALLINEN SIJOITUS - OSTA METSÄÄ

Suomalainen metsä on varma ja kestävä sijoitus. Suomessa on pitkät metsän kestävän hyödyntämisen perinteet. Puut kasvavat taloudellisista suhdanteista riippumatta.
Metsähallitus on luotettava kumppani. Olemme tehneet vuosikymmenien ajan satoja metsätilakauppoja vuodessa.

Avaa koko teksti Avaa koko teksti

 

 

Metsäverotuksen lyhyt oppimäärä

Metsäverotus koskettaa jokaista metsänomistajaa. Verotuksen perusteet on hyvä hallita, jotta verovähennykset saa hyödynnettyä. Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke järjesti yhteistyössä Metsälehden kanssa Metsäveroillan Rovaniemellä tammikuun lopussa.

Tilaisuuden asiantuntijana oli Metsälehden Pohjois-Suomen aluetoimittaja Hannu Jauhiainen. Hän toimii myös verokouluttajana ja Metsälehden veroasiantuntijana. – Metsäverotusta tehdessä ei kannata olla turhan vaatimaton. Jos kulu liittyy metsätalouteen, kuitti kannattaa säilyttää ja kulu vähentää verotuksessa, Jauhiainen totesi.

Metsän veroihin kuuluvat myyntitulo-, arvonlisä-, kiinteistö-, luovutusvoitto-, varainsiirto-, perintö- ja lahjaverotus. Tuloja ovat: metsätalouden pääomatulo, henkilökohtainen ansiotulo, maatalouden tulo ja elinkeinotulo sekä muu pääomatulo. Metsän omistusmuoto vaikuttaa verotukseen.

Metsäverotukseen tuli vuoden vaihteessa useita muutoksia. Muutoksia tuli esimerkiksi arvonlisäverotukseen. Arvonlisäverovelvollisuudessa liikevaihdon alaraja nousi 8 500 eurosta 10 000 euroon. – Metsänomistajan on itse huolehdittava arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautuminen. Tämä kannattaa, vaikka alaraja ei ylittyisikään, Jauhiainen neuvoi. Myös puukauppatulojen verotus kiristyi, sillä pääomatulojen verotus tiukentui. Perusvero säilyi ennallaan 30 prosentissa, mutta 30 000 euron ylittävältä osuudelta veroa peritään nyt 34 prosenttia.

– Isoista puukaupoista tulee usein jälkiveroa seuraavan vuoden joulukuussa. Siihen kannattaa varautua, Jauhiainen muistutti. Verotuksessa kulut voi aina vähentää riippumatta siitä, onko metsätaloudesta tuloja. – Esimerkiksi matkakuluista ja vaikkapa moottorikelkan käytöstä metsänhoidossa kannattaa pitää päiväkirjaa. Jos käyttö vähäistä, voidaan kalustoon kuulumattoman koneen metsäkulut vähentää tuntikustannuksina, Jauhiainen sanoi.

Myös postituskäytäntö on muuttunut. Verohallinto ei enää postita paperista kausiveroilmoituslomaketta metsänomistajille. Kausiveroilmoitus ja metsäveroilmoitus (2C lomake) vuodelta 2015 tulee toimittaa helmikuun loppuun mennessä. Verottaja toivoo verovelvollisten tekevän ilmoitukset sähköisesti.

– Keväällä tuleva esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa huolellisesti, Jauhiainen korosti lopuksi.
Luennon jälkeen yleisöllä oli aikaa keskustelulle ja yli 90 kuulijan joukosta yksityiskohtaisia kysymyksiä tulikin esille. Moneen löytyy vastaus myös Jauhiaisen kirjoittamasta Metsäverokirja 2016-teoksesta, joka paneutuu ajankohtaisiin verokysymyksiin ja on käytännöllinen käsikirja metsänomistajille.

 

Toimittaja Katja Pesonen, Metsähallitus