Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x
Ansala savotta Jari Salonen 900x600

08.11.2018

Ansalan kämpälle uusi elämä Meltosjärvellä

Kylätie kurvailee halki Ylitornion harjumaisemien ja ohi hienojen hiekkarantojen. Aavaa järvenselkää aukeaa moneen suuntaan.

Ansala lento 1 800

Sitten mutkan takaa eteen tulee hienon punamultainen hirsikämppä. Se on Meltosjärven kylän uusin ylpeys, Metsähallituksen vanha Ansalan savottakämppä. Se on nyt kylän Savottapihan päärakennus.
-Kolme kesää siirtoprojektissa meni. Ensin purkaminen ja paketointi Rovaniemellä Kuusivaarassa, sitten kasaaminen ja viimeistely täällä. Vähän odotettua isompi urakka tämä lopulta oli, kylän nokkamies Erkki Kumpula kertoo kämpän rappusilla.

Erkki availee lukot ja astumme kämppään sisään. Valo tulvii vanhoista ikkunoista ja mahtavat hirsiseinät aukeavat avarana. Iso tupa, sen kupeella kamppeiden kuivatteluhuone, keittiö ja toisessa päädyssä terävä pää, eli työnjohtajan asunto ja poikkeuksellisesti myös kauppa.

-Tämä on nyt kämpän neljäs ja toivottavasti viimeinen rakennuspaikka. Ennen metsätyömaat vaihtoivat paikkaa ja kämppää siirrettiin aina niiden mukaan. Kun tutkimme tämän alueen metsätyöhistoriaa, lähiympäristössä on ollut parhaimmillaan 20 savottakämppää. Siksikin oli mukava saada kylän keskukseen tällainen aito kämppä, kertoo Kumpula.

Nätti-Jussin kämppä


Aivan yksinkertaista savottakämpän hankkiminen kyläyhdistykselle ei ollut. Kylän miehet kävivät katsomassa muutamiakin vaihtoehtoja myynnissä olevista kohteista, mutta niiden kunto oli päässyt rapistumaan liikaa. Kunnes löytyi Ansala.

-Tämä on rakennettu 1953 ja säilynyt todella hyvässä kunnossa. Vain pariin paikkaan jouduimme uusimaan alimpia hirsiä.

Avarassa jätkien tuvassa on helppo aistia, miten kovaa elämää täällä on eletty. Monet ovat tarinat, joita on tuvan pöydän ääressä isketty. Semminkin kun kämpän kahdella ensimmäisellä paikalla tuvassa on asustellut myös legendaarinen Lapin tarinaniskijä Nätti-Jussi.

Tarinoita on luvassa lisää, sillä valmista rakennusta tullaan käyttämään tanssipaikkana ja paikallisen harrastajateatterin tilana. Ja tietysti kyläyhdistyksen tapahtumien keskipisteenä.

Numeroi hirret ja ota valokuvia!


Kokemuksen jälkeen Kumpulalla on selkeä käsitys, mitä pitää huomioida vanhaa hirsirakennusta uuteen paikkaan siirrettäessä.

-Hirsien numerointi pitää tehdä todella huolella ja niin että numerolaput myös pysyvät paikoillaan. Valokuvia kannattaa ottaa mahdollisimman paljon. Nykyäänhän se on vaivatonta ja auttaa pystytyksessä paljon. Mutta siihenkin pitää varautua, että sovittamista on kaikesta huolimatta, Erkki nauraa.

Ensi kesälle Savottapihalle on luvassa lukuisia tapahtumia. Kirkkaimpana tähtenä kyläyhdistyksen 40 vuotisjuhlat. Puitteet ovat hienot!

Ansala savotta Jari Salonen 900x600Teksti ja kuvat: Jari Salonen

X

Tutustu tontin ostajan & vuokraajan tietopakettiin