Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x
Rakennukset asiakastarina Hagnan2

10.09.2015

Hägnanin mökin uusi elämä

Rakennukset asiakastarina Hagnan2Unelmilla on taipumus toteutua. Näin kävi Lenalle ja Kristofferille, joista tuli Vexalassa sijaitsevan Hägnanin uudet omistajat Metsähallituksen päätettyä luopua mökistä. "Pääsimme viettämään kesäkauden päättäjäisiä ensi kertaa omalla mökillä", iloitsevat Mustasaaressa asuvat Lena ja Kristoffer elokuussa tekemäänsä kauppaa.

Pariskunta on lähtöisin Uudestakaarlepyystä, Kristoffer vieläpä Vexalan kylästä. Opettajana toimiva Lena on maatalon tyttöjä, mutta kesämökkiä hänen vanhemmillaan ei ole ollut. Molemmilla oli kypsynyt ajatus yhteisestä vapaa-ajanpaikasta lähempänä ystäviä ja sukulaisia. Pohjanmaan rannikolla mökit usein peritään, myyntiin tulevat ovat monesti huonokuntoisia tai muuten vähän alkeellisia, kertoo Kristoffer, joka on ammatiltaan rakennusinsinööri. Haave oli elänyt jo viitisen vuotta ja pari vuotta oli seurattu paikallisten kiinteistönvälittäjien tarjontaa, ilmoittelua lehdissä ja Etuovi.comissa.

Pääsiäisenä 2014 Lena bongasi netistä Hägnan –nimisen mökin, jonka Kristofferin isä tiesi. Kristoffer ei tuntenut paikkaa ennestään, vaikka olikin lapsuudessaan pyöräillyt kavereidensa kanssa samoissa maisemissa ja yöpynyt läheisessä kalastusmajassa. Myytävää mökkiä käytiin tietenkin katsomassa paikan päällä. Kiinnostuneet ostajakandidaatit eivät päässeet vielä siinä vaiheessa tutkimaan mökkiä sisäpuolelta, mutta päällisin puolin mökin kunto vaikutti hyvältä ja perustukset lepäsivät tulevasti kalliolla. Lena ja Kristoffer kävivät keskustelun tulevaisuuden haaveistaan ja päättivät jättää tarjouksen.

Myyntineuvottelija Marko Ihatsu Metsähallitukselta soitti ensin Kristofferille, jonka puhelin oli kuitenkin äänettömällä, ja sitten Lenalle. "Olimme valtavan yllättyneitä ja iloisia, kun Marko ilmoitti meidän tarjouksemme voittaneen 5 - 6 muuta tarjousta", muistelee Lena.

Piti hoitaa vielä muutamia käytännön asioita. Marko Ihatsu kävi ostajien kanssa Hägnanissa, jonka kunto vakuutti ja tilat tuntuivat suuremmilta kuin kuvien perusteella. Kun venepaikkakin järjestyi valtion maalta, sopivat osapuolet kauppakirjojen allekirjoituksen pankkiin Uudenkaarlepyyhyn kahden viikon päähän. Mökkikauden päättäjäisviikonloppuna Lena ja Kristoffer nukkuivat patjoilla oman mökin lattialla.

Lena ja Kristoffer ovat nuoria. Mikä sai heidät hankkimaan mökin, kun monet heidän ikätovereistaan ovat vasta hankkimassa omaa asuntoa? "Meille tämä on ennen kaikkea perhesijoitus. Täälllä meillä on aikaa toisillemme, voimme käydä marjassa, nauttia idyllisistä auringonlaskuista. Täällä tapaamme ystäviämme, saunomme ja laitamme ruokaa yhdessä. Luemme ja nukumme. Ja jos meillä joskus on lapsia, tänne he voivat aina palata".

Lena ja Kristoffer viettivät joulun mökillään, samoin uudenvuoden ja pääsiäisen. Molempien vanhemmat asuvat kätevästi 10 – 17 kilometrin päässä Hägnanista. Läheltä löytyvät myös kahvila ja polttoaineen jakelupiste, sen sijaan kauppaan on matkaa 25 kilometriä. Kumpikaan ei osaa sen kummemmin nimetä, mitä palveluita seudulta erityisesti puuttuisi. Kylätie tosin kaipaisi kuntonsa puolesta korjausta, sorapintainen osakastie on sitä vastoin hyvässä kunnossa.

Keskustelun kääntyessä rakentamiseen Lena ja Kristoffer kertovat, että pientä päivitystä saattaa olla tulossa. Noin 40-vuotiaan mökin sisäpintoja muutetaan vaaleammiksi ja keittiön kaapistoja uusitaan. Nykyinen sauna muuntunee tulevaisuudessa lisämajoitustilaksi. "Haaveilemme vierastuvan ja ulkosaunan rakentamisesta. Juokseva vesi totta kai lisäisi mukavuutta, mutta mökki on toimiva nytkin ja nautimme siitä ilman mitään remonttitarvetta lähiaikoina". Sähköt mökillä on ennestään. Pariskunta tuntuu olevan hyvin tietoinen maailmanlaajuisesta trendistä, joka liittyy kakkosasuntojen varustamiseen nykyajan mukavuusvaatimuksia vastaaviksi. Jatkossa myös pariskunnan kissan voi olettaa viihtyvän Hägnanissa vielä entistäkin paremmin. "Jos haluaa oman mökin, kannattaa uskaltaa hankkia se mieluummin nyt kuin 50-vuotiaana", tuumivat onnelliset Lena ja Kristoffer.

Kuvat Lena ja Kristoffer. Käyttö luvalla.