Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

08.05.2015

Uittokämppä Posion Livojärveltä

Kämppäelämä viehättää Posion Livojärven entisen uittokämpän hankkineita sipoolaisia Kari ja Hannele Näveriä. He ostivat kämpän kaksi vuotta sitten Metsähallitukselta. Syksyllä he luopuivat edellisestä kämpästään, entisestä rajavartiotuvasta Muoniossa. Uittokämppä oli edellisessä käytössä vuokrakämppänä. Alkuun Nävereiden pihaan tupsahti yllätysvieraita, jotka etsivät majoitusta.Kampanomistajat livojarvi uittokamppa posiolla

Etelässä omakotitalon pihassa heillä on tulistelukota, mutta sitä he eivät ehdi käyttää. "Kiinnostus kämppiin ja liikkuvaan elämään on lähtöisin siitä, että tein nuorena tietöitä ja asuin työmaakämpissä eri puolilla. Kuhmossa olin Metsähallituksella hakkuutöissä ja kävin kyläilemässä kämpissä", Kari Näveri kertoo. "Olemme yöpyneet vuokrakämpissä pitkin Suomea. Se on periytynyt pojallekin. Hän on erämies."

Metsähallitus aloitti kiinteistöjen myyntikampanjan vuonna 2011. "Vanhat kämpät vähenevät koko ajan, ja uusia ei tehdä", toteaa tuotantopäällikkö Matti Keränen Metsähallitukselta.  Kohteita tulee myyntiin tasaisesti. Osa myydään kiinteällä hinnalla Laatumaa.fi -sivustolla ja kiinnostavimmat huutokaupat.com –portaalissa. Tarkoitus on saada myytyä kaikki Metsähallitukselle tarpeettomat rakennukset v. 2019 mennessä.
 
Livojärven kämpässä on edelleen puiset kerrossängyt ja kelotuppilankuista tehdyt pöytäkalusteet. Rakennus oli remontoitu 1990-luvulla.
"Seiniin oli lisätty sata milliä villaa, koolaus ja panelointi. Samalla oli hankittu myös sähköt", Kari ja Hannele Näveri sanovat. Muoniossa entinen rajavartiotupa oli avotakkoineen ja kaasuvaloineen selvästi karumpi.

Livolla pihapiiriin kuuluu päärakennuksen lisäksi ulkokäymälä ja sauna. Liiteri on Näverien hankkima. Näverit aikovat laajentaa päärakennusta. Siihen tarvittiin poikkeamislupa, koska tontti kuuluu rantojensuojeluohjelmaan. "Meillä on aikaa, olemme eläkkeellä. Etsimme nyt vakituistakin asuntoa tältä seudulta".

Näverit ovat retkeilleet ympäristössä, selvittäneet alueen historiaa ja siivonneet rannoilta roskia. Järvellä on suuri merkitys. Kari sanoo pohtineensa, miten uittopuut on viety viereisen kapean silta-aukon läpi. Pohjassa näkyy vielä joitakin pöllejä.

"Uittokeksiä tai yksiäkään miesten saappaita ei ole löytynyt, mutta rantahiekasta on tullut metallinpaljastimen avulla esiin kolikoita". Soran levittäminen pihalle on estänyt hiekan kulkeutumista sisälle paremmin kuin entiset pitkospuut. Lapissa on vaikea välttää poroja. Nävereitten vieraiksi niitä saattaa kesäyönä hiipiä kymmenittäin. "Se on viisas, joka keksii, miten poro ei tule tontille. Hän voisi saada siihen patentin", Kari Näveri sanoo.

Tutustu myynnissä oleviin rakennuksiin ja löydä oma piilopirttisi.

(Alkuperäinen teksti ja kuva: Reino Hämeenniemi. Käyttö luvalla)