Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x
Asiakastarina Koiraihmiset Karhumaassa

29.08.2017

Koiraihmiset Karhumaassa

Mökkeily merkitsee noin viisikymppisille Saaralle ja Karille täydellistä vastapainoa arjen hälinälle. He tekevät työtä ihmisten parissa ja arvostavat vapaa-ajallaan hiljaisuutta ja omaa rauhaa.

"Jos saisimme valita, viettäisimme kaiken ajan elokuusta lokakuun alkuun Karhumaan mökillämme. Samoin kauniit kevättalven hankikelit. Olemme hyvin omavaraisia. Kun tulemme mökille, meillä on mukanamme kaikki, mitä ensimmäisen viikon aikana tarvitsemme." Ajatus kyläkaupalle menosta tai kauemmas kirkonkylälle lähtemisestä tuntuu siinä vaiheessa rasittavalta, koska sitä varten joutuu aina vähän laittautumaan.

"Kuljemme mökille autolla kuten suurin osa suomalaisista. Meidän perheen mökkimatka on tosin hieman tavallista pidempi. Pellon kautta ajaessa matkaa Karhumaahan kertyy 740 kilometriä, mutta olemme löytäneet mukavan oikoreitin. Liityttyämme erään yksityistien osakkaiksi mökkimatkamme lyheni 60 kilometriä."

Mökkiläiset kertovat, että kun matkaan on lähdetty, niin turhan takia ei pysähdellä. Perheen siperianhuskyjen, Pyryn ja Tuiskun, kahden tunnin välein pidettävistä jaloittelutauoista he pitävät kuitenkin kiinni ja virkistyvät samalla itsekin. "Kaiken kaikkiaan matka on asennoitumiskysymys", kiteyttävät asian Saara ja Kari yhteen ääneen.

Perille päästyä alkaa kelomökin lämmittäminen. Mökillä on kokoa 6 x 10 metriä ja kestää aikansa, että massiiviset hirsiseinät lämpenevät ja sisällä alkaa tarjeta. Tällä välin ehtii tarvittaessa tehdä lumityöt ja käydä hakemassa vettä läheisestä järvestä, mihin tarkoitukseen moottorikelkka on talvella oiva peli. Kun sisälämpötila mökissä on kivunnut 10:een asteeseen, voi lähteä saunaan.

Palataanpa ajassa muutama vuosi taaksepäin. Tammikuussa 2011 Saara ja Kari huomasivat netissä ilmoituksen vuokratontilla olevasta puolivalmiista kelomökistä, jota rovaniemeläinen kiinteistönvälittäjä kauppasi. Kari oli tehnyt patikkaretkiä Lappiin jo 70-luvulla ja pariskunnalla oli yhteistä kokemusta Saaran veljen Lapin mökistä 90-luvulta. Oma tukikohta Lapista houkutti.

Eräänä lauantaiaamuna Saara ja Kari istuivat autoon ja ajoivat Karhumaahan mökkiä katsomaan. "Kahlasimme päivän hangessa ja pakkasessa ja palasimme sunnuntaina kokemusta rikkaampina kotiin. Teimme kiinteistönvälittäjälle tarjouksen ja kaupat mökistä syntyivät. Sen jälkeen otimme yhteyttä tontin vuokraisäntään Laatumaahan ja sovimme Ulla-Maija Kaltiokummun kanssa vuokrasopimuksen siirtämisestä nimiimme. Myöhemmin saman vuoden lopulla ostimme tontin omaksi, jolloin vuokrasopimus lakkasi. Järjestelyt sujuivat mutkattomasti", muistelevat Saara ja Kari.

"Aloimme viettää enemmän aikaa Karhumaassa huhtikuusta alkaen, alussa vuokramökillä asuen ja omaa rakentaen. Vappuaattona valmistui sisäkatto ja saatoimme viettää vapun omalla mökillä." Sauna aiheutti pienen yllätyksen, kun perhe joutui rakentamaan puutteellisesti tehdyn tulieristyksen uudelleen. Kesä vierähti paljolti rakentamisen merkeissä ja aikanaan rakentajat pääsivät testaamaan ensimmäiset oman saunan löylyt, jotka maistuivat tietenkin makoisilta!

Saara ja Kari ovat löytäneet lähialueelta monia palveluja ja hyödyntäneet niitä: Paikallinen yrittäjä teki räystäspellit ja savupiipun pellityksen, rakoliiteri ostettiin myös läheltä, paikallinen metsuri rakentaa parhaillaan laavun pohjaa ja traktorimies auraa mökkitien aina tarvittaessa.

Saara ja Kari ovat ulkoilmaihmisiä, joiden elämään kuuluvat patikointi ja vetokoirat. Pyry ja Tuisku nauttivat, kun ne valjastetaan ahkion eteen ja koirat pääsevät tositoimiin. Ehkä nekin tietävät, että Lapissa riittää tilaa, eikä ole kiire mihinkään. Saara kertoo, että kännykkä kyllä toimii mökilläkin, mutta kunnon kuuluvuutta varten pitää siirtyä tiettyyn kohtaan tontilla. Kaiken mökillä tarvittavan sähkön tuottaa aurinkopaneeli. Turvallisuusalalla työskentelevä pariskunta viihtyy mökillään erinomaisesti. "Viiden vuoden aikana meillä on käynyt kerran vieraitakin, he ilmoittavat pilke silmäkulmassa." Jossakin vaiheessa haaveilimme mökistä vielä pohjoisempana havupuurajalla, mutta totesimme silloin matkan liian pitkäksi.

Asiakastarina Koiraihmiset Karhumaassa

Tutustu Karhumaan tontteihin ja löydä omasi tästä >>

 Kuvaaja: Saara ja Kari. Käyttö luvalla.

Lisää asiakastarinoita