Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

24.04.2014

Oma tontti Syötteellä - unelma todeksi

Lue Airaksisen perheen rakennusprojektin etenemistä Syötteen vaaramaisemissa. Kuinka raivaamaton tontti jalostuu unelmien vapaa-ajankodiksi ja haaveesta tulee totta.

Syksyinen sunnuntai, tabletti ja haave

Se oli taas yksi kauniin aurinkoinen sunnuntai viime syksynä, kun olimme käyneet retkeilemässä Rytivaarassa Suomen luonnon päivän kunniaksi. Ennen kotiinlähtöä Ouluun kävimme syömässä hotellilla, ja taisi olla jo serpentiinitietä alas ajaessa, kun innostuimme katsomaan tabletilta alueelta myytäviä mökkejä – ajankuluksi ja mielenkiinnosta tietenkin. Meille sopivia kohteita ei löytynyt, tai ne tuntuivat liian kalliilta, joten siirryimme sujuvasti tonttitarjonnan puolelle. Joitain kymmeniä kilometrejä myöhemmin löytyi sopivan kokoinen tontti, joka sijaitsi meille mieleisellä ja tutulla alueella, josta pääsisi kätevästi sekä rinteeseen että laduille, mutta jossa olisi oma rauha metsän laidassa.

Unelmat muuttuvat todeksi

MittauksetInnostusta oli vaikea pidätellä kun tajusimme, että oma mökki Syötteeltä olisi mahdollinen! Seuraavalla viikolla otimme yhteyttä Metsähallituksen myyntineuvottelijaan ja varasimme katsomamme tontin.

Lähdimme Syötteelle pian uudestaan, tällä kertaa maastopyöräilyn merkeissä ja kävimme samalla harppomassa tontilla tuvan paikkaa ja kokoa. Sijainti ja koko miellyttivät edelleen, harmitti vain, että sylintäyteinen mänty ja sen juurella oleva muurahaispesä keskellä tonttia taitaisi jäädä rakennuksen jalkoihin. Maisemia ei suuren kuusikon takaa tulisi näkymään, mutta ajatuksissa olikin ollut kaunis näkymä vanhaan hienoon metsään. Tähän saisi juuri sellaisen, oman talvisen tykkymaiseman.

Suunnitelmista kaupantekoon

MokkilatuAjatus alkoi muotoutua suunnitelmaksi. Yhteydenotto tulevaan mökkinaapuriin ja kunnan rakennusvalvontaan auttoivat päätöksenteossa. Teimme ostopäätöksen ja siitä suunnittelu lähti todella käyntiin. Tontin mittauksen jälkeen ruutupaperiluonnokset siirtyivät tietokoneen ruudulle alkutalven aikana. Seinät hakivat paikkansa puulieden ja ison keittiönpöydän ympärille. Kynttiläkuuset saivat kehykset isoista etelänpuolen ikkunoista ja hiihtokavereille tuli parvelle hyvin tilaa. Siinähän se on, näyttää aivan meidän mökiltä.

Hirsitalotoimittajan kanssa keskustelu alkoi sujuvasti omien luonnoskuvien kanssa. Materiaaliksi valikoitui komea ja luonnonmukainen massiivilamellihirsi. Suunnitelmat muuttuivat kevättalven aikana rakennuslupahakemukseksi ja aikaa jäi hyvin sopia muistakin rakentamiseen liittyvistä hankinnoista.

Hellekesän rakennustalkoot

Syötteen savottaKeväällä lumien sulettua pääsimme vihdoin toteuttamaan suunnitelmamme. Tontti raivattiin ja suurimmat puut vietiin paikalliselle sahurille sahattavaksi ja puusepälle höylättäväksi. Arvokkaat järeät puut saisivat arvostetun tulevaisuuden tasoina ja saunapaneeleina. Rinnetontti tasoittui osaavan syötteeläisen maansiirtoyrityksen voimin valmiiksi perustustöille, joihin alkukesän lomaviikot kuluivat.

Keskikesällä rakentajat kävivät palkkatöissä, kun Hirsimestareiden pojat nostivat hirsirungon ja rakensivat mökin säältä suojaan. Siitä oli hyvä jatkaa. Seinät saivat pikku hiljaa maalipinnan, joka ei ollut aivan se suunniteltu sävy, mutta mainio väri kuitenkin. Ikkuna-aukot saivat ikkunat, joiden väri myöskin poikkesi alkuperäisestä ajatuksesta, mutta jotka lopulta olivat paljon paremmat. Sisälle rakentui väliseiniä, parvi sai lattian. Kattohuopa naulattiin öisin. Yön pimeimmät ja päivän helteisimmät tunnit nukuttiin. Hienoja hetkiä oli aamun sarastaessa kuunnella kun ensin tilhiparvi ja hieman myöhemmin joutsenet lensivät yöpuulta päiväaskareisiinsa. Sateet alkoivat, kun katto oli saatu valmiiksi.

Syotteen katton rakennusTöitä tehtiin pääosin kaksin, pitkiä vähintään 12-tuntisia päiviä, eikä Syötteen vaarametsiin ennätetty ulkoilemaan. Luppoveteen pulahdettiin vain kerran, niin täynnä päivät olivat rakentamista. Mustikat kasvoivat aivan tontin kulmalla niin mehevinä, että niiden poimimiseen sentään nipistettiin sieltä täältä aikaa. Eniten jälkeä syntyi niinä päivinä, kun sukulaisia ja ystäviä oli työmaalla apuna. Sähkö- ja LVI-töissä luotimme ammattilaisiin. Kolme viikkoa kului nopeasti.

Loma-asunto on valmis kun ensimmäiset löylyt on heitetty

Syksyn saavuttua rakentaminen jatkui viikonloppuisin. Syötteen koti oli sen verran valmis, että luovuimme kesän vuokralla olleesta väistömökistä ja siirryimme omalle parvelle retkipatjamajoitukseen ja mikroruokintaan. Hyvissä ajoin ennen pakkasen tuloa ennätettiin eristää ja paneloida yläpohja. Emäntä suti paneeleihin sävyä sitä mukaan kun kattoa ja väliseinää valmistui. Ikkunoiden ja ovien listoitus tuntui jo viimeistelyltä.

Pimenevien iltojen nopeasti hupenevina tunteina rälläkkä lauloi otsalampun valossa ja laattalattiaa valmistui. Liesileivinuunin saapuminen lämpöä ja savunhajua tuomaan, ja eristepaaleilta pöydän ääreen syömään pääseminen, vaikkakin raksapöydän, olivat merkkejä siitä, että valmista alkaa tulla. Loppuvuodesta päästiin sisävessaan, asennettiin keittiönkaapit ja siirryttiin työmaavalaisimista lopullisiin lamppuihin muutamien onnea tuovien sirpaleiden jälkeen.

Lokakuussa tullut lumipeite alkoi jo marraskuussa olla niin paksu, että puutavaran saaminen taapeleista kävi työlääksi. Joululomalla sisustettiin mökki sohvalla, ruokapöydällä ja sängyllä siihen kuntoon, että voitiin aloittaa hiihtoseisokki ja talven ajaksi keskityttiin lumiharrastuksiin. Saatiin levätä ja nauttia mökkielämästä. Talven mittaan lunta tulikin niin paljon, että edes metrin korkeita taapeleita ei erottanut hangesta.

Syöte rakennusprojekti valmistaRakennustyöt jatkuivat toukokuussa, kun kevät sulatti lumet suksien alta. Lumen alta paljastuvat lautapinot käskyttivät takaisin sirkkelin äärelle. Kevätauringossa viimeisteltiin takapihan terassi. Sauna valmistui, nikkaroitiin hyllyjä ja kaapinrunkoja omalta tontilta sahatusta puutavarasta. Naapuritontilla alkoi maanrakennustyöt, mikä vauhditti myös ylijääneen rakennustavaran siirtelyä pois jaloista varastoihin ja polttopuiksi. Loppukesälle jäi pientä puuhastelua varaston rimoituksen ja suksistudion parissa ja seuraavalle kesälle kuntan istutus. Eikö mökkiä voisi sanoa valmiiksi, kun ensimmäiset löylyt on heitetty? Saunomisessa olennaista on myös kunnon saunalenkki, joten tänä kesänä päästään jo nauttimaan Syötteen luonnosta pihamaata pidemmällä.

 

Tutustu Syötteen laajaan tonttivalikoimaan

 

X

Tutustu tontin ostajan & vuokraajan tietopakettiin