Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x
Asiakastarina

20.12.2021

Yrittäjäksi Hossaan - vahvaa tunnetta ja onnenkantamoisia

Hossanportti MinnaNiskanen Tentsile

Minna ja Petteri Niskanen aloittivat matkailuyrittäjinä Hossassa viime kesänä. Heidän Hossanportissaan voi majoittua mökeissä upealla hiekkarannalla tai puissa tentsile-teltoissa. Mutta mistä kaikki alkoi? 

- Mieheni ajoi rekkaa ja harmitteli sitä, että on koko ajan tien päällä ja näkee lapsia liian vähän. Jotain pitäisi keksiä, Minna kertoo. 

- Mietimme matkailuyrityksen perustamista kotiseudullemme Pielavedelle, mutta sitten surffailin netissä ja päädyin Metsähallituksen laatumaa.fi-sivustolle. Siellä oli upea kuva koskikalastajasta Hossassa. Minulle tuli vahva tunne, että tähän pitää tarttua, Minna muistelee. 

Palaset loksahtelivat paikoilleen

Minna ja Petteri kävivät ensin katsomassa Suomussalmen kunnan vapaita tontteja, ja sitten Metsähallituksen Jarkko Mähönen esitteli heille Seipiniemen mahdollisuuksia. Sitten tuli vielä myyntiin Piispansaunojen leirintäalue.  

Näistä palasista muodostui Minnan ja Petterin uusi yritys. Leirintäalue sai nimekseen Hossanportin ja Seipiniemen aluetta markkinoidaan matalan hiilijalanjäljen leirintäalueena Hossa Wild Eco Camp Seipiniemi.

- Seipiniemessä on aivan upeat maisemat ja myös Metsähallituksen rakennukset keräävät katseita, Minna kertoo. 

Katseita keräävät myös puiden väliin pingotetut tentsile-majoitteet. - Riipputeltoilla oli koronan vuoksi pitkät toimitusajat, mutta nyt niitä on niin paljon, että niihin mahtuu majoittumaan vaikka bussilastillinen ihmisiä, Minna kertoo. 

Tentsile on matalan hiilijalanjäljen majoite, joka sopii erityisen hyvin Seipiniemeen, joka on sekä Natura-aluetta että pohjavesialuetta, Minna kertoo. 

Puumajoitteita ei päästy markkinoimaan etukäteenmutta ihmiset tulivat paikan päälle kysymään majoitusta. – Se vähän yllätti. Olin ajatellut, että ihmiset varaavat majoituksen pääsääntöisesti etukäteen, Minna kertoo. 

- Kun vielä saadaan ulkomaisiakin asiakkaita, tilanteemme näyttää minusta lupaavalta, Minna sanoo. 

Apuakin on löytynyt

- Suomussalmelle on ollut hyvä tulla yrittäjäksi. Elinkeinojohtaja Jonne Maaninka on ollut helposti lähestyttävä ja avulias. Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä kunnan matkailutoimiston kanssa. Nytkin olemme menossa esittelemään palveluitamme kansainvälisille matkanjärjestäjille, Minna kertoo. 

- Alkuinvestointeihin saimme puolestaan tukea Elävä Kainuu -yhdistykseltä, joka on yhdistysten, yritysten, yksityishenkilöiden ja julkisorganisaatioiden kanssa toimiva paikallinen maaseudun kehittäjätaho. Se tuo esiin ja toteuttaa ruohonjuuritason tarpeita ja toivomuksia maaseudun kehittämiseksi. Yhdistys myöntää Leader-rahoitusta toiminta-alueen yrityksille ja yhteisöille. 

- Kyllä tässä on saanut opetella paljon uutta ja parhaillaan opiskelen vielä virtuaalimatkaoppaaksi, Minna kertoo. Digitaalisuus onkin vahva osa matkailua ja sen markkinointia tänä päivänä. 

Uusia palveluita tulossa 

Hossanportin palvelut täydentyvät vuodenvaihteesta alkaen taksipalveluilla. Tarkemmin sanottuna esteettömällä taksilla. – Hossan kansallispuistossa on huomioitu hienosti esteetön matkailu, joten me haluamme tarjota esteettömät kuljetukset, Minna kertoo. 

Ensi kesänä Hossanportin kautta voi siis tilata kuljetuksen vaikkapa lentokentältä noin 15 henkilön ryhmälle.  Muut kuljetuspalvelut, mukaan lukien mm. kajakkien ja pyörien siirto, olivat yrityksen valikoimissa jo viime kesänä. 

Loppuun vielä lisää hyviä uutisia: ensi kesänä Minna ja Petteri tarjoavat myös ruokaa Hossan kylälle tulevasta grillivaunusta, jota on tavoitteena pitää auki iltapainotteisesti. Vaunun sijainti tarkentuu vielä kevään aikana. 

Hossanportti MinnaNiskanen perhe

Kuvat: Minna ja Petteri Niskanen / Hossanportti