Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Mökillä on helppo olla ekologinen


Mökkirannan rauhaaEkologisuus mökillä on monen asian summa, johon voidaan vaikuttaa suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä useiden eri kokonaisuuksien ja käytännön toimenpiteiden kautta. Tavoiteltavaa on kaikissa vaiheissa tehdä ympäristön kannalta hyviä pitkäikäisiä ratkaisuja, käyttää mahdollisimman vähän materiaaleja, raaka-aineita ja energiaa ja minimoida jätteen määrä, kierrättää sekä huomioida uusiutuvuus ja paikallisuus.

Kaikki lähtee suunnittelusta, jonka lähtökohtana ovat nykyiset ja tulevat käyttötarpeet. Aluksi siis kannattaa miettiä, kuinka paljon ja milloin mökkiä käytetään, muuttuvatko käyttötarpeet tulevaisuudessa ja voidaanko asia huomioida siten, että mökki palvelisi hyvin vielä vuosienkin jälkeen. Suunnitteluvaiheessa ekologisuuteen ja ratkaisuihin vaikuttavia asioita ovat mm. mökin koko ja muoto, ikkunoiden suuntaus ja huonejärjestely sekä vesi- ja energiaratkaisut. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pitää mielessä uusiutuvien ja paikallisten energialähteiden hyödyntäminen ja ekologiset vesihuoltoratkaisut. Esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö sekä ekologiset sisäkuivakäymälät ovat hyviä vaihtoehtoja.

Rakennusaikana oleellisessa osassa on laadukkaan työn varmistaminen. Energiatalouden kannalta rakentaminen on keskeinen vaihe ja jos rakentamisessa tapahtuu virheitä, vaikuttavat ne energia- ja muihin käyttökustannuksiin koko rakennuksen elinkaaren aikana. Rakennusaikana on hyvä muistaa myös rakennusjätteiden asianmukainen lajittelu ja tontin ympäristön ja puuston suojaaminen tarpeen mukaan.

Mökkiä käytettäessä ekologisuuteen vaikuttaa mm. kuinka usein mökkiä käytetään, mitä ja millaisia laitteita hankitaan ja miten kaikkea käytetään. Ekologinen mökkeilijä käyttää mökkiä pitempiä aikoja kerrallaan, mutta kenties harvemmin. Näin liikkumisesta aiheutuvat päästöt pienenevät ja lämmitykseen ja sähköön kuluvan energian käyttö tulee optimoiduksi. Ekologinen mökkeilijä myös hankkii energiatehokkaita laitteita ja valaistusta, sytyttää valot ja laitteet vasta kun niitä tarvitsee ja sammuttaa ne heti käytön jälkeen, minimoi jätteen määrän ja lajittelee ja kierrättää, eikä juoksuta vettä turhaan.

X

Tutustu tontin ostajan & vuokraajan tietopakettiin