Etätöitä ja ulkoilua – pohjoisen mökkitontit viedään käsistä

Korona kurittaa Lapin matkailuyrityksiä, kun ulkomaiset matkailijat loistavat poissaolollaan. Toivoa kuitenkin on, sillä yhä useampi suomalainen on löytänyt kotimaiset matkailukeskukset. Samalla monelle on herännyt ajatus etätöiden tekemisestä hyvien ulkoilumahdollisuuksien äärellä. Asiasta on puhuttu jo yli kymmenen vuotta, mutta nyt työnantajat ja työntekijät ovat olosuhteiden pakosta joutuneet käytännön toimiin.

Kaksi henkilöä lähdössä lumikenkäretkelle uuden vapaa-ajan asunnon edustalla.
Ylläksellä on hyvät mahdollisuudet monipuoliseen ulkoiluun. Kuva Timo Veijalainen

Suurimmissa hiihtokeskuksissa, kuten Ylläksellä, Levillä, Saariselällä ja Iso-Syötteellä, alkaa olla jo pulaa lomarakentamiseen tarkoitetuista tonteista. Niissä tonttien myynti ja vuokraus on vetänyt kuluvana talvena ennätysmäisesti. Yhä useampi aikoo yhdistää työn ja vapaa-ajan harrastuksensa. Pienemmissä keskuksissa, kuten Luostolla tai Sallassa, kysyntä on ollut tavanomaista. Nämä ovatkin erinomaisia paikkoja rauhaa ja yksityisyyttä hakevalle. Nämä voivat olla myös nousevia kohteita, joista tontti kannattaisi hankkia nyt.

Etätyö huomioidaan jo mökkien suunnittelussa

Viime aikoina työnteon ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt entistä enemmän. Etätyö mahdollistaa koko perheen yhteiset reissut pohjoiseen esimerkiksi koululaisten lomien aikaan, vaikka koko seurue ei lomalla olisikaan. Osa voi viettää aikaa harrastusten parissa toisten tehdessä töitä. Työn joustavuus on lisääntynyt ja tulee olemaan tulevaisuudessa yksi valttikortti myös rekrytoinneissa. Työaika ei ole enää kaikilla sidottu tiettyihiin kellonaikoihin, vaan työpanosta mitataan muilla keinoilla. Lisäksi tekniikka ja ohjelmistot ovat kehittyneet siten, että niistäkään ei ole estettä sujuvalle etätyöskentelylle.

Nainen tekee läppärillä töitä vapaa-ajan asunnon keittiön pöydän ääressä.
Etätöissä, mutta lähellä harrastusmahdollisuuksia. Kuva Timo Veijalainen.
Mies laittaa laskettelumonoja kiinni mökin portaalla. Naisella on jo maastohiihtosukset kädessä valmiina.
Töiden lomassa on mukava käydä välillä kuntoilemassa. Kuva Timo Veijalainen

Suurin osa matkailukeskusten tonteista sijaitsee niin lähellä laskettelurinteitä tai hiihtolatuja, ettei autoa ei tarvitse käynnistää päästäkseen harrastamaan ja kukin perheestä voi liikkua omien mieltymystensä mukaan ilman että jonkun pitää toimia kuskina. Tonttien sijoittelu mahdollistaa myös pienet työntekoa piristävät lenkit vaikka aamulla tai ruokatauolla. Moni korvaa joissain tilanteissa auton pyörällä, sillä samalla, jolla ajetaan pitkin tuntureiden ja metsien reittejä. Nykyisillä sähköavusteisilla pyörillä pääsee pitkätkin matkat huomaamatta, ja samalla kaikki aistit saavat ärsykkeitä aivan uudella tavalla.

Mökkivalmistajat ovat uusineet mallistojaan ja yhä useammasta mallista löytyy erillinen työhuone tai alkovi, jossa tietokone ja muut työtarvikkeet voivat olla rauhassa ja poissa silmistä. Rakennukset suunnitellaan myös joustaviksi siten, että tilojen monikäyttö ja muuttaminen myöhemmin on mahdollista asukkaiden tarpeiden mukaan. Useassa hiihtokeskuksessa on myös toimijoita, jotka vuokraavat erillisiä etätyötiloja. Näin muut mökillä olijat voivat olla vapaammin eikä tarvitse pelätä häiritsevänsä työtä tekevää.

Mies ja nainen istuvat avarassa ja vaaleassa mökissä olohuoneessa. Takassa palaa tuli.
Hyvin varustellulla mökillä voi tehdä sekä etätöitä että lomailla. Kuva Timo Veijalainen

Haluaisitko sinäkin viettää talvea pohjoisessa etätöitä tehden ja monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista nauttien? Tutustu vapaisiin mökkitontteihin:

Vapaita tontteja Ylläksellä

Vapaita tontteja Sallassa

Vapaita tontteja Pudasjärven Pikku-Syötteellä

Vapaita tontteja Luostolla

Teksti: Kari Männistö