Mökki tuottamaan turvallisesti

Mietitkö oman kesämökkisi laittamista lyhytaikaisesti vuokralle? Ennen vuokranantajaksi ryhtymistä on hyvä selvittää lain vaatimukset ja alan yleiset pelisäännöt.

Suomalaiset ovat maailman innokkainta mökkikansaa. Maassamme on lähes 600 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Korona-aika on lisännyt entisestään suomalaisten intoa matkailla ja mökkeillä kotimaassa.

Yleistä on myös mökin lyhytaikainen vuokraaminen. Jos oma mökki syystä tai toisesta jää vähälle käytölle, sen laittaminen vuokralle tarjoaakin mahdollisuuden kattaa kiinteitä kustannuksia ja ansaita kenties vähän ylimääräistä.

Aloittelevan vuokranantajan kannattaa selvittää ensin, mitä kaikkea mökkiä vuokratessa on syytä ottaa huomioon. Hyvän kokonaiskuvan aiheeseen antaa Suomen Mökkivuokraajat ry:n julkaisema ”Yleiset mökkivuokrausehdot”, johon on koottu suositeltavia käytäntöjä alkaen mökin varaamisesta vierailun päättymiseen.

Vuokratuotto on pääomatuloa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli elokuussa 2021 lähes 11 500 vuokrattavaa loma-asuntoa. Suomen Mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja Sari Hyvärinen arvioi, että niistä vähintään kaksi kolmasosaa on mökkejä.
Lyhytaikaiseen ja satunnaiseen majoitukseen liittyy vähän lakisääteisiä vaatimuksia. Tärkein niistä on, että vuokratuotto on pääomatuloa, joka on itse ilmoitettava verottajalle. Satunnainen majoitus ei kuulu arvonlisäveron piiriin.

– On myös paljon vähennyksiä, joita vuokranantaja voi tehdä vuokratulojen verotuksessa, Hyvärinen muistuttaa.
Hyvärinen huomauttaa, että on suositeltavaa pyytää vuokralaista täyttämään matkustajailmoitus, joka vuokranantajan kuuluu säilyttää vuoden ajan ja sitten tuhota tietoturvalain mukaisesti. Käytännössä ilmoitus kuitenkin jää usein täyttämättä. Olennaista on, että majoitukseen liittyvät asiat ja majoittujan tiedot on vahvistettu vähintään sähköpostitse.

Turvallisuus ensin

Vuokrattavan mökin on oltava kunnossa ja turvallinen. Mökin turvakortti onkin hyvä löytyä joka mökiltä, vuokrattiin sitä tai ei. Sen avulla voi säästää henkiä.

Keskeistä on sisäistää myös se, että mökin vuokraaminen on asiakaspalvelua, eikä vieraisiin suhtauduta kuin potentiaalisiin pahantekijöihin.

– Vuokramökillä on oltava turvallista, toimivaa ja puhdasta. Kannattaa miettiä asiaa myös siltä kannalta, miten kohtaa asiakkaan ja varmistaa hänelle hyvän mökkivierailun, Hyvärinen tiivistää.

Hänen mukaansa aloittelevan vuokranantajan yleisiä sudenkuoppia ovat vuokrattavan mökin minimivaatimustason puutteet ja hinnoittelu. Ensimmäisen kuopan välttämiseksi kannattaa tutustua yleisiin mökkivuokrausehtoihin, ja toiseen löytyy osviittaa Tilastokeskuksen julkaisemista mökkien keskivuokrahinnoista.

Turvallisuudessa yksikin kompastuminen on liikaa. – Vuokramökillä ei saa olla esimerkiksi itse tehtyjä sähkövirityksiä, nuohoamattomia savupiippuja tai liian vähän pelastusliivejä, Hyvärinen konkretisoi.

Lue lisää:

Asiakkaat löytyvät verkosta

Kun mökki on laitettu vuokrattavaan kuntoon, on markkinoinnin aika. Nykyään asiakkaat löytyvät helpoiten verkosta. Hyvärinen suosittelee laatimaan markkinointi-ilmoituksen huolellisesti ja totuudenmukaisesti.

– Mitä rehellisempi on ilmoituksessa, sitä paremmin löytää juuri omalle mökille sopivat vieraat. On tärkeää varmistaa, että mökin tiedot ja hinnat ovat ilmoituksessa oikein. Kuviin kannattaa panostaa: niiden on oltava valoisat, selkeät ja siistit, hän opastaa.

Verkkopalvelu kannattaa valita kohderyhmän mukaan. Luotettavia suomalaisia palveluja ovat muun muassa GoFinland, Nettimökki ja Lomarengas, kansainväliset vieraat tavoittaa esimerkiksi AirBnB:n ja Booking.comin kautta.
– Vuokranantajalla olisi hyvä olla myös omat netti- tai Facebook-sivut. Tärkeää on, että yhteystiedot ovat oikeat ja sellaiset, että vuokranantajan varmasti myös saa kiinni niiden kautta, Hyvärinen muistuttaa.

Teksti: Minna Nurro

Lue lisää: