Yhteismetsä on vaivaton tapa omistaa metsää

Yhteismetsä tarkoittaa metsäaluetta, jonka omistavat osakaskiinteistöt ja niiden omistajat. Kiinteistöt on liitetty sopimuksella yhdeksi suuremmaksi alueeksi, yhteismetsäksi, jolloin kukin tila omistaa osuuslukuaan vastaavan murto-osan yhteisesti hallittavasta alueesta.

Tammikuussa 2021 Maanmittauslaitos oli rekisteröinyt Suomeen yli 500 yhteismetsää, yhteensä noin 800 000 hehtaaria. Jotkut yhteismetsistä toimivat hyvin paikallisesti ja ovat perheomistuksessa, mutta suurimmat yhteismetsät sijaitsevat usean kunnan alueella.

Myös valtio on ollut mukana perustamassa yhteismetsiä osoittamalla Metsähallituksen alueita tähän tarkoitukseen. Metsähallitus on sittemmin myynyt pääosan yhteismetsäosuuksistaan, kun väliaikaiseksi tarkoitetuista omistuksista on haluttu luopua. Metsähallitus on luopumassa lopuistakin yhteismetsäosuuksistaan seuraavan parin vuoden kuluessa.

Yhteismetsien perustamisen taustalla on huoli metsätilojen pilkkoutumisesta esimerkiksi perinnönjaoissa. Kehitystä halutaan viedä päinvastaiseen suuntaan, jotta suomalaiselle metsäteollisuudelle riittäisi puuta. Yhteismetsiä hoidetaan aktiivisen metsätalouden periaatteella hoitokunnan johdolla. Yhteismetsän osakkaalle osuuden omistaminen on vaivaton tapa omistaa metsää ja saada tuottoja. Lisäksi se mahdollistaa laajat yhteismetsäalueen suomat virkistys- ja erämahdollisuudet. Valtio maksaa yhteismetsän perustamisen toimituskustannukset.

Yhteismetsissä ylintä päätösvaltaa käyttää osakaskunta, joka kokoontuu yhteismetsälain ja yhteismetsän ohjesäännön mukaisesti vähintään kerran vuodessa. Yksi päätettävistä asioista on hoitokunnan tai toimitsijan valitseminen. Hoitokunta vastaa yhteismetsän juoksevien asioiden hoidosta.

Osakkaalle yhteismetsän omistus on helppoa. Yhteismetsä maksaa verot kaikista tuloistaan. Verokanta on 26,5 prosenttia. Yhteismetsän ylijäämästä jaettavat jako-osuudet ovat siten osakkaalle verotonta tuloa.

Mahdollisesti myyntiin tulevat yhteismetsäosuutemme löytyvät Metsätilat-osion haussa ”Kohteen tyyppi” -kentässä valinnalla ”Muu”.