Olemme päivittäneet tietosuojaselosteemme Lisätietoja

x

Yhteismetsä on vaivaton tapa omistaa metsää

Yhteismetsa-on-vaivaton-tapa-omistaaYhteismetsä tarkoittaa metsäaluetta, jonka omistavat osakaskiinteistöt ja niiden omistajat. Kiinteistöt on liitetty sopimuksella yhdeksi suuremmaksi alueeksi, yhteismetsäksi, jolloin kukin tila omistaa osuuslukuaan vastaavan murto-osan yhteisesti hallittavasta alueesta. Ylintä päätösvaltaa käyttää osakaskunta, joka kokoontuu yhteismetsälain ja yhteismetsän ohjesäännön mukaisesti vähintään kerran vuodessa. Yksi päätettävistä asioista on hoitokunnan tai toimitsijan valitseminen. Hoitokunta vastaa yhteismetsän juoksevien asioiden hoidosta.

Tammikuussa 2015 oli Maanmittauslaitos rekisteröinyt Suomeen noin 300 yhteismetsää, joista pienin on kooltaan reilut 5 hehtaaria ja suurin yli 89 000 hehtaaria. Jotkut yhteismetsistä toimivat hyvin paikallisesti ja ovat ihan perheomistuksessakin, mutta suurimmat sijaitsevat usean kunnan alueella. Myös valtio on ollut mukana perustamassa yhteismetsiä osoittamalla Metsähallituksen alueita tähän tarkoitukseen. Vuonna 2015 Metsähallitus on laittanut myyntiin näitä yhteismetsäosuuksia, kun väliaikaiseksi tarkoitetuista omistuksista halutaan luopua.

Miksi ja miten yhteismetsien perustamista tuetaan? Taustalla on huoli metsätilojen pilkkoutumisesta esimerkiksi perinnönjaoissa. Kehitystä halutaan viedä päinvastaiseen suuntaan, jotta suomalaiselle metsäteollisuudelle riittäisi puuta. Suurempia metsiä hoidetaan keskimäärin ammattimaisemmin. Kun yhteismetsää ollaan perustamassa, valtio maksaa kustannukset jotka syntyvät maanmittausinsinöörin pitämästä muodostamistoimituksesta.

Osakkaalle yhteismetsän omistus on helppoa. Yhteismetsä maksaa verot kaikista tuloistaan. Verokanta on 28 %. Yhteismetsän ylijäämästä jaettavat jako-osuudet ovat siten osakkaalle verotonta tuloa.

Metsähallituksella myynnissä olevat yhteismetsäosuudet löytyvät Metsätilat-osion haussa "Kohteen tyyppi" -kentässä valinnalla "Muu":  Katso kohteet.

Lue myös asiakastarina

X

Tutustu tontin ostajan & vuokraajan tietopakettiin