Nuutiset löysivät unelmien mökkitontin luonnon rauhasta Kemijärveltä – täällä viihtyvät koiratkin

Kemiläiset Marja ja Kari Nuutinen ovat tähän asti olleet ahkeria karavaanareita. ja kiertäneet asuntovaunulla Suomea ristiin rastiin. Eläkepäivien häämöttäessä Nuutiset alkoivat haaveilla omasta mökistä luonnon rauhassa.

Aluksi he kävivät katsomassa valmiita mökkejä, mutta mikään niistä ei tuntunut sopivalta. Kun ajatus oman mökin rakentamisesta oli kypsynyt, oli mökkitontille muutama tärkeä kriteeri.

Mies ja nainen kahden koiran kanssa hirsikehikon edustalla.
Nuutisten vaatimuksen aoli iso rauhallinen tontti, jossa voi viettää aikaa koirien kanssa. Kuva Tuija Kauppinen

Ensinnäkin tontin tuli olla riittävän iso ja rauhallisella paikalla, jossa ihan nurkan takana ei olisi toista mökkiä. Nuutisilla on nimittäin kaksi rottweileria, Tarmo ja Spede, joten tontti esimerkiksi jostain lomakeskuksesta ei koirien kanssa olisi tullut kysymykseenkään. Lisäksi Marja ja Kari ovat erähenkisiä luontoihmisiä, joten luonnonläheisyys, haave tarpeeksi leveästä rantaviivasta sekä hyvät marja- ja sienimaat lähellä painoivat myös vaakakupissa.

Luonto toivotti tervetulleeksi

Kun Nuutiset saapuivat Kemijärven Termusniemeen, jonne Metsähallitus oli kaavoittanut mökkitontteja, huudahti pariskunta lähes yhteen ääneen: ”Se on tämä!”

Ilmakuva laajasta Kemijärveen pistävästä niemestä.
Kemijärven Termusniemi.

– Tontti tuntui heti omalta. Tuli tunne, että kivet ja kuusetkin toivottivat meidät tervetulleiksi, Marja kertoo.

Toden totta, 8000 neliön kokoisella rinnetontilla on isoja, persoonallisia kiviä ja kauniita suojeltuja kuusia. Tontti rajautuu Kemijärveen. Omaa rantaviivaa on reilusti, kokonainen pieni lahdenpoukama.

– Koiratkin ovat olleet täällä todella onnellisia. Toinen niistä kammoksui aiemmin uimista, mutta täällä se on uinut mielellään.

Punaista siellä ja täällä

Nuutiset aloittivat mökkiprojektin helatorstaiviikonloppuna 2018. Ensimmäisenä valmistui tumman maalin pintaansa saanut varastovaja sekä punaovinen huussi.

– Punainen on tosin väärä punainen, Marja huomauttaa ja avaa oven näyttääkseen sen sisäpuolella olevan kirkkaan joulunpunaisen värin, joka on se oikea punainen.

– Maalikaupassa ei aluksi ymmärretty millaista punaista tarkoitin.

Valmis sauna, jossa on punainen tupa. Sen taustalle nousee varsinainen mökki.e
Punaovinen sauna on näköalapaikalla. Kuva Tuija Kauppinen

Samanlainen kirkkaanpunainen ovi on saunassa, jonka lauteilta avautuu upea näköala järvelle. Sauna on lämmennyt jo moneen kertaan ja lämpiää taas itsenäisyyspäivänä.

Itse mökki on mukavasti harjakorkeudessa. Kari on kokenut talonrakentaja, joten 42 neliöinen mökkikin kohoaa omin voimin Marjan toimiessa apulaisena.

– Opiskelen tässä kaiken aikaa rakennusinsinööriksi, Marja nauraa.

Mökin ulko-ovi odottaa jo valmiina vajassa. Väri on tietysti punainen.

Rakennustyö on sujunut ilman suurempia kommervenkkejä.

– Mökin korkeus ehkä hieman yllätti ja olenkin joutunut rakentamaan vähän ylimääräisiä rakennustelineitä, Kari kertoo.

Aurinkopaneelit katolleen saavasta mökistä tulee talviasuttava. Nuutiset aikovat viettää siellä runsaasti aikaa eläköidyttyään.

Lyhty, jossa on kynttilä odottaa iltaa.
Illalla on mukava sytyttää kynttilä lyhtyyn. Kuva Tuija Kauppinen.

Unelmien mökkipäivä

Nuutisten mökkitontti on niin iso, että siellä voi lähteä vaikka pienelle retkelle. Suunnitteilla onkin rakentaa tontin kaukaisimpaan nurkkaan kota tai laavu. Rannassa kasvavan ison, veden yli kaareutuvan puun juureen tulee laituri. Kesäkeittiökin on suunnitteilla.

Tontin kulkuväylät tehdään esteettömiksi, jotta Nuutisten pyörätuolissa istuva poika pääsee myös nauttimaan mökkeilystä.

Harmaana marraskuisena päivänä on mahtava tunnelmoida unelmien mökkipäivää: lukemista riippukeinussa, uimista, käsitöitä ja marjastusta.

– Olemme myös innokkaita kalastajia ja aiomme hankkia veneen, että pääsemme kokeilemaan onneamme järvellä.

Pariskunta seisoo ison puun alla järven rannalla. Järvi on jäässä.
Nuutiset viihtyvät Kemijärven rauhassa. Kuva Tuija Kauppinen

Joulun ja sydäntalven mökkiprojekti saa olla talvihorroksessa, mutta kevättalvella Nuutiset palaavat koirineen ahkeroimaan tontille. 40 vuotta naimisissa ollut pariskunta on silminnähden innoissaan uudesta yhteisestä piilopirtistä.

Teksti: Tuija Kauppinen