Pasi rakensi vapaa-ajan asunnon Äkäslompoloon – näin näppärästi unelmatontti löytyi

Oululainen Pasi Rousu innostui hiihtämisestä ja aikoi rakentaa Lappiin pienen hiihtomökin hiihtoharrastuksen tukikohdaksi. Äkäslompolon Röhkömukanmaahan nousi kuitenkin lähes 200 neliön talo, jossa hän aikoo viettää aikaansa niin talvisin kuin kesäisin. Näkymät talon isoista ikkunoista Lapin tunturiluontoon ovat henkeäsalpaavan kauniit.

Oululainen diplomi-insinööri Pasi Rousu asui 25 vuoden aikana seitsemässä eri maassa ja matkusti ympäri maailmaa työnsä puolesta. Ympäristöteknologian kehittäjänä hän näki maailmalla paljon ihmisen pilaamaa luontoa, mutta toisaalta aivan upeaa luontoa maan päällä ja veden alla.

”Kun sitten vajaat kymmenen vuotta sitten aloin enemmän olla Suomessa ja hiihtourheilu alkoi kiinnostaa, niin kaiken ulkomailla olemisen jälkeen ihastuin Lappiin toden teolla”, Rousu kertoo.

”Kävin hiihtämässä Lapissa lukuisilla tuntureilla, mutta kun tulin Äkäslompoloon, se vaikutti kokonaisuutena minuun eniten. Aloin viettää Äkäslompolossa pitempiä lomajaksoja ja tutustuin ympäristöön. Sen myötä ja korona-ajan vaikutuksestakin syntyi ajatus ostaa tontti ja rakentaa vapaa-ajan asunto tänne,” Rousu kertoo.

Mies istuu asunnossa vaalealla sohvalla. Ikkunoista näkyy ympäröivä talvinen metsämaisema.
Pasi Rousu aikoo viettää aikaansa Äkäslompolon talossaan niin kesäisin kuin talvisin. ”Kaikki vuodenajat ovat täällä kauniita.”

Sopiva tontti Äkäslompolosta löytyi tarkalla tutustumisella

Ajatus rakentaa oma vapaa-ajan asunto Äkäslompoloon sai lisää kierroksia, kun Rousu huomasi, että Metsähallituksella ja Kolarin kunnalla oli tontteja myytävänä juuri Äkäslompolossa.

”Kävin nämä tontit läpi, mutta en vielä ensimmäisellä kierroksella kiinnostunut mistään. Sitten aloitin systemaattisemman työn tontin haussa, ja havaitsin, että Metsähallituksella oli vuoden 2021 tietämillä tulossa 43 uutta tonttia myyntiin ja Kolarin kunnalla kolme”, Rousu kertoo.

”Kävin kaikki tontit kolmeen kertaan läpi ja kiipeisin jopa puihin, jotta näin maisemat ja kaikki olosuhteet. Metsähallitukselta tämä Röhkömukanmaan kaava-alue miellytti lopulta helposti eniten. Se tuntui istuvan täydellisesti siihen unelmaan, mitä minulla oli omasta tontista. Esimerkiksi kaikki tarvittava on logistisesti lähellä”.

Mies seisoo lumessa, harmaaksi maalatun loma-asunnon edustalla. Rakennuksessa on korkeat päätyikkunat.
Oululainen Pasi Rousu osti Metsähallitukselta tontin Äkäslompolosta ja rakensi hulppean vapaa-ajanasunnon.

Metsähallituksen Röhkömukanmaan alueen tontit olivat tulossa puolen vuoden päästä myyntiin, joten Rousu ilmoitti kiinnostuksensa niihin. Samaa tonttia havittelivat muutkin, mutta Rousun onnistui saada se hyvällä arpaonnella.

”Kaikki tontit menivät heti. Alue on poikkeuksellisen kaunis, joten se ei ollut mikään ihme. Röhkömukanmaassa on siinä suhteessa tunturiolosuhteet, sillä täällä ylhäällä on monesti talvella 15 astetta lämpimämpää kuin alhaalla. Ollaanhan täällä 333 metriä merenpinnan yläpuolella”.

Tukea ja tietoa sai niin paljon kuin tarvitsi

Pasi Rousu halusi rakentamisprojektissaan perehtyä asioihin hyvin, joten hän kävi Rovaniemellä Metsähallituksen asiantuntijan luona jo tontinhankintaa miettiessään. Asiantuntijan kanssa hän keskusteli tontteihin ja rakentamiseen liittyvistä asioista.

Rousu kokeekin saaneensa Metsähallitukselta paljon hyvää tietoa, kuten kaava-asioista ja siitä, milloin tontit tulevat myyntiin. Hän oli kiinnostunut myös maalämpömahdollisuuksista ja rakennusvalvonnasta.

”Rakentaminen on iso asia ja lähdin siinä ihan tuntemattomille vesille. Metsähallituksen kanssa asioidessa minulle syntyi heti sellainen kuva, että tonttia on turvallista lähteä ostamaan, kun sitä on ammattilaistaho myymässä. Sain Metsähallitukselta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja ja pääsin itse etenemään nopeasti omissa suunnitelmissani”, Rousu sanoo.

”Tuntui hyvältä ostaa tontti luotettavalta taholta. Plussaa olivat myös valmis asemakaava ja vesi- ja viemäröinti. Myös valokuitu tuotiin tontille asti”.

Kaunista ympäri vuoden

Taloprojekti onnistui Pasi Rousun mielestä kaikella tavoin vielä paremmin kuin hän kuvitteli. Talo suunniteltiin yksiöllisesti hänen unelmatontilleen energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen satsaten. Niin sanottu passiivitalo nousi käytännössä Rousun itsensä rakentamana kappaletavarasta. Hän on hiljalleen ottamassa taloa käyttöön.

”Luontoa kunnioittavat arvot ovet olleet lähellä sydäntäni lapsesta asti. Sen vuoksi halusin rakentaa asunnon, joka olisi mahdollisimman hyvin sopusoinnussa ympäristö- ja ilmastoasioiden kanssa”, Rousu sanoo.

Rousun talo lämpenee tehokkaalla maalämpöpumpulla ja varaavalla takalla, myös sauna on puulämmitteinen. Lisäksi talon lämmön talteenotto on erittäin tehokas. Kesän viilennys tapahtuu maalämpönesteellä ja vastaavasti tuloilman esilämmitys talvella.

”Kun talon sisärunko on betonia, se ei lahoa eikä homehdu, ja sillä on suuri lämmönvarauskapasiteetti. Hyvin eristettynä talona sähköä tulee paneelien asennuksen jälkeen aurinkoenergiana yhtä paljon kuin talo kuluttaa vuodessa”.

Rousu on innoissaan uudesta Lapin ”kakkoskodistaan”.

”Äkäslompolo on äärimmäisen upea paikka niin kesäisin kuin talvisin, ruskasta puhumattakaan. Maisemat ovat erityyppiset eri vuodenaikoina. Ajattelen, että nyt minulla on kaksi kotia ja uskon, että vietän täällä jatkossa enemmän aikaa kuin Oulussa, jossa minulla on vakituinen asunto”, Rousu sanoo.

Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi

Asunnon suuret ikkunat antavat valoa ja ikkunoista näkyy ympäröivä talvinen metsä.
Energiatehokkaassa kodissa suuret ikkunat antavat valoa. Varaava takka lämmittää yhdessä maalämmön kanssa talvisin.

Haaveiletko omasta loma-asunnosta Lapin upeissa maisemissa?

Metsähallituksen tontit Ylläksellä ovat tällä hetkellä vähissä, mutta uusien tonttien kaavoitus on jo pitkällä Maahisentiellä, Röhkömukanmaassa ja Kuertunturissa.

Tutustu tontteihimme muissa matkailukeskuksissa:

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi – kuulet ensimmäisten joukossa kohteisiimme liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Tilaa uutiskirje