Tontti ja omakotitalo, jota ei pitänyt rakentaa – Urkoset elävät unelmaansa

- Maanantaina alkoi kehikon pystytys ja nyt lyödään kohta kattoa paikalleen, Mika ja Jenni Urkonen taivastelevat mökkityömaallaan joulukuisena torstaiaamuna.

Saunamökkityömaa Sorsakosken kupeella on epätodellisen hieno tarina. Se on oikeastaan mökki, jota ei pitäisi olla olemassakaan.

Mies, lapsi ja nainen keskeneräisen hirsikejikon edustalla.
Kun kävelimme tähän rantaan, meille tuli tunne, että ihan kuin kotiin tulisi., Jenni Urkonen keertoo. Kuva: Jari Salonen

– Me ei todellakaan etsitty tonttia saati uuden omakotitalon paikkaa. Katselimme näiltä main vanhoja omakotitaloja, joista pikku nikkaroinnilla saisi oman näköisen. Yhtä taloa käytiin katsomassakin. Mutta sitten enempikin vitsillä alettiin tutkia alueen tonttitarjontaa ja hämmästyimme Metsähallituksen tonttien edullisia hintoja, Jenni pohjustaa.

– Seuraavaksi olimmekin katsomassa tätä paikkaa. Kun kävelimme tähän rantaan, meille tuli tunne, että ihan kuin kotiin tulisi. Ennen ostopäätöstä kävimme täällä vaikka kuinka monta kertaa, mutta joka kerta tunne vaan vahvistui, että tämä on se meidän paikka – vaikka ajatus omakotitalon rakentamisesta tuntui edelleen aivan utopistiselta, Mika jatkaa.

Mutta sitten Urkoset keksivätkin, että mitäpä jos lähdetäänkin liikkeelle vähän pehmeämmin; tehdään tontille ensin saunamökki. Siitä on aikanaan matalampi kynnys loikata talon rakentajaksi.

– Meidän unelma nousee tässä silmien edessä. Loput unelmasta täyttyy toivottavasti jo parin vuoden päästä kun päästään talotyömaalle, Jenni ja Mika myhäilevät.

Terve talo näköalapaikalle

Lähes hehtaarin tontilla Pirttijärven rannalla on rakennusoikeutta 350 neliötä, plus 30 neliöinen saunamökki.

– Ja tuohon töppyrän päälle talon paikkaa on jo katseltu, talo hyvin pitkälle jo piirretty ja suunniteltukin, Jenni viittelöi.

– Näköalapaikalle, jonne aurinko paistaa melkein koko päivän. Tässä on tilaa nikkarointiverstaalle, terasseille ja lapsille tilaa juosta, Mika jatkaa.

Rakentaja hirsisen saunamökin kehikon edustalla.
Ammattilaisten avulla aloittelijakin selviää rakennusprojektista. Kuva Jari Salonen

Tontin hienouksiin kuuluu sijainti aivan kylän kupeessa, palveluiden äärellä mutta samalla täysin omassa rauhassa. Oma hiekkaranta, mustikkamaa tontin laidalla, tähtitaivaat ja hiljaisuus samassa paketissa.

– Yksi lähtökohta oli, että nyt tehdään tervettä taloa. Me olemme menettäneet kaiken – siis todella kaiken – yhdessä hometalossa ja se kiintiö olisi nyt täynnä, paljastaa Jenni.

Mutta kun kumpikaan ei olla ikinä rakentanut taloa, niinpä mökkiprojekti on ollut jonkinlainen yllätysten täyttämä seikkailu.

– Hyvänen aika, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, missä järjestyksessä mitäkin pitää tehdä, mikä määrä paperitöitä, Mika listaa ja huokailee.

– Mutta sitten pitää kehua, että meille sattui todella hyvä tiimi. Mikan isä moottorisahahommissa, veli mainioksi talkoolaiseksi, kaivinkonemies, kirvesmies, sähkösuunnittelija ja rakennusvalvoja. Ammattilaisten avulla aloittelijakin selviää.

Kaksi henkilöä tikkailla hirsisen saunamökin rakennustyömaalla.
Saunamökki nousi nopeasti harjakorkeuteen. Kuva Jari Salonen

Rohkeasti kohti unelmia!

Mökkityömaa saatiin hyvin säiltä turvaan ennen tosi talven tuloa. Katto päällä, ikkunat ja ovet paikallaan ennen pakkasia ja lumimyräköitä – iso kivi siis vierähti sydämiltä.

Yllätyksiä tosin riitti vielä projektin loppumetreillekin. Takkaa ei voitukaan rakentaa ja lattiakin meni uusiksi. Mutta kiukaassa on päästy polttamaan ensimmäiset pesälliset ja ilmalämpöpumppu huokuu lämpöä.

– Lopulta oltiin aika hyvin aikataulussa, Jenni huokaa.

Tonttikauppoja rakennusprojektia miettiville Urkosilla on ilosanoma.

– Ensikertalaisen kokemuksella voisi sanoa, että yllätyksiin kannattaa varautua, pieniin ja joihinkin isompiinkin. Mutta kun ympärille saa hyvän tekijätiimin, niistä selviää. Rohkeasti kohti unelmia, Urkoset evästävät.

Teksti: Jari Salonen

Tontteja Sorsakosken järvimaisemisssa

Kohdenumero Kortteli Tontin numero Pinta-ala Tyyppi Myyntihinta Tila
9423488 1 2 4 859 m2 rantatontti 30 000 € Vapaa
9464358 1 1 5 592 m2 rantatontti 30 000 € Vapaa