Yö lasikattoisessa kodassa ja Lapin luonnon elämyksiä

Matkailuyritys Apukka Resort Oy Rovaniemen Olkkajärvellä laajensi toimintaansa pitkän koronakurimuksen päätteeksi. Metsähallituksella oli oma roolinsa yrityksen kehittämisessä.

Mies on kyykyssä laiturilla ja taustalla näkyy järvimaisema
Markus Kolari on Apukka Resort Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi yrityksen omistajista. Hän on tyytyväinen yhteistyöhön Metsähallituksen kanssa.

Markus Kolari ajoi keväällä 2017 kelkkansa Olkkajärven rantaan. Hän katseli sieltä Apukan maisemaa ja rakennusta, joka avattiin yli 150 vuotta sitten loisteliaana kestikievarina ja palveli myöhemmin vuosikymmeniä esimerkiksi tutkimusasemana.

Kolarilla oli kova palo luotsata täyden palvelun matkailukohdetta ohjelmapalveluineen. Kelkka-ajelulla mukana olleelta liikemieskaveriltaan Kolari kysyi, näkeekö tämä Apukassa potentiaalia Lapin parhaaksi matkailukohteeksi, kuten hän näki.

”Kaveri vastasi, ettei tähän tule ikinä resorttia nousemaan”, Kolari naurahtaa nyt, viisi vuotta myöhemmin.
”Näin kuitenkin tapahtui. Saimme osaavan porukan ympärille ja vahvan omistajapohjan, joka on mahdollistanut Apukka Resortin synnyn ja sen nopean kasvun”, Kolari kertoo. Hän on nyt Apukka Resortin hallituksen puheenjohtaja ja yksi omistajista.

Uudet ideat vievät yritystä eteenpäin

Täyden palvelun matkailuyritys Apukka Resort sijaitsee 18 kilometriä Rovaniemeltä Sodankylän suuntaan. Apukassa pääsee majoittumaan kammiin tai lasikattoiseen kotaan. Ohjelmapalvelut vievät matkailijat retkeilemään ja tutustumaan upeaan Lapin luontoon, ja Ravintola Aitta tarjoaa aitoa suomalaista ruokaa modernilla otteella. Pääosa asiakkaista on ulkomaalaisia. Tarjolla on myös kokouspaketteja työmatkaajille ja virkistyspäiviin.

Lasikattoisia kotia on rakennettu kangasmetsämaastoon
Apukka Resortin alueella on tarjolla kotamajoitusta, joiden lasikattoikkuinoista voi nähdä revontulia.

Apukka Resortissa on tänä kesänä tehtyjen laajennustöiden jälkeen 400 vuodepaikkaa. Laajennuksia on tehty päärakennukseen ja Aittaravintolaan.

Alueelle valmistuu myös lapinkylä ja 60 hengen ohjelmallinen kotaravintola.
”Ideoita ja ajatuksia oli meidän aloittaessamme jo niin paljon, että toimintaa voitiin kehittää kaasu pohjassa”, Kolari sanoo.

Metsähallituksen maa-alueet mahdollistivat kehittämisen

Metsähallitus omistaa Apukka Resortin ympäröivät maa-alueet, joita yritys on vuokrannut ohjelmapalveluita ja toiminnan laajentamista varten.
”Paikan sijainti ja Apukan maa-alueet ovat erinomaiset”, Kolari painottaa.

Kun Apukka Resort halusi laajentaa toimintaansa ja vuokrata Metsähallitukselta lisää maata, alettiin alueelle valmistella asemakaavaa yrittäjien tarpeisiin.
”Kaava-alue käsitti kaikkiaan 26 hehtaaria maata, joka vuokrattiin matkailuyritykselle. Tänä keväänä Apukka Resort päätti ostaa puolet maasta itselleen”, Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö kertoo.

Kaavoitusprosessi hoidettiin yhteistyössä yrityksen kanssa, yrittäjien toiveita kuunnellen, ja lopuksi kunta hyväksyi kaavan.
”Voimme Metsähallituksessa hoitaa yrittäjän puolesta koko kaavoitusprosessin, tai vaihtoehtoisesti yrittäjä tekee osan siihen liittyvistä asioista”, Männistö kertoo.

Lasikattoisia kammeja kangasmetsämaastossa
Apukka Resort on rakentanut Metsähallitukselta ostamalleen tontille lapinkylän, jossa yövytään esimerkiksi kammeissa. Valtaosa yrityksen matkaiijoista on ulkomaalaisia.

Metsähallitus on Kolarin mukaan ollut kiinnostunut yrityksen liiketoiminnasta.
”Kari on aktiivisesti tutustunut toimintaamme. Se on lisännyt yhteistyön syvyyttä. Meillä taas on ollut todella selkeät suunnitelmat ja niissä on pysytty”, Kolari sanoo.

Metsähallituksen tonteille on kysyntää Lapissa, sillä etenkään aloittava matkailuyrittäjä ei välttämättä halua sitoa rahaa maahan.
”Metsähallitus taipuu aika monenlaiseen maankäytön osalta. Kannattaa käydä reilusti kysymässä maita vuokralle tai ostoon”, Kolari kannustaa.

Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä, autamme mielellämme löytämään sopivan kohteen.

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirjeemme yrityksille ja sijoittajille

Tilaa uutiskirjeemme helposti sähköpostiisi – kuulet ensimmäisten joukossa kohteisiimme liittyvistä ajankohtaisista asioista.

Tilaa uutiskirje