Hannu rakennutti saunatuvan revontulien alle – näin hän ratkaisi sähköverkon puuttumisen

Erä- ja luontokuvaaja Hannu Huttu löysi täydellisen paikan luonnon rauhasta nauttimiseen Hossasta, Kainuun maakunnasta. Tontin uusi saunatupa tarjoaa upeat näkymät järvelle ja metsiin. Kuvankauniisiin maisemiin on suunnitteilla lisäksi mökkirakennus sekä reissuja koko perheen voimin. Hannu aikoo jakaa tämän kauneuden myös matkailijoiden kanssa.

Kun näkee suomussalmelaisen erä- ja luontokuvaaja Hannu Hutun kuvat hänen uudelta saunatuvaltaan, haltioituminen on taattu. Uskomattomat revontulet tanssivat värikkäinä järven, rantamäntyjen ja tuvan yllä. Maisema on kuin suoraan matkailumainoksesta.

Näissä maisemissa moni saunoisi enemmän kuin mielellään.

Kyseinen taikamaa sijaitsee Hossassa, Kainuun maakunnassa. Hossa on kirkkaita, syviä järviä, hiekkarantoja ja kumpuilevia mäntykankaita. Se on pehmeiden neulasten peittämiä polkuja ja virtaavia vesiä. Hossassa kuuluu luonnon rauhoittava hiljaisuus.

Intohimoisena luontoihmisenä Hannu on liikkunut Hossassa ikänsä. Usein syksyisin mukana kulkee suomenpystykorva Urho. Välillä he liikkuvat metsästystarkoituksessa, mutta usein tärkeämpää on saaliin sijasta hieno kuva.

Värikäs punainen auringonlaskku heijastuu järven pinnasta.
Hossan Kansallispiuisto on ideaali ympäristö niin luonnossa liikkujalle, valokuvaajalle kuin mökkeilijälle.

”Hossassa on nyt maassa vähän puuterilunta. Se on ideaalikeli kulkea koiran kanssa ja etsiä kanalintuja haukulle ja kuvaukseen”, Hannu kertoilee leveällä Kainuun murteella.

Tätä luonnossa liikkumisen taitoa Hannu on opastanut luontokuvauksen sivussa muillekin. Uusi saunatupakin on ajateltu osin matkailukäyttöön. Hannu osti kaksi vierekkäistä tonttia, jotka mahdollistavat erä- ja luontomatkailutoiminnan laajentamisen tulevaisuudessa.

”Tontit sijaitsevat Pikku-Nimettömän rannalla, vastapäätä Hossan kansallispuistoa. Mökiltä pääsee helposti melomaan Peranka-Hossa reitille, patikoimaan kansallispuiston poluille tai polkujuoksulenkille ennen saunaa. Mahdollisuuksia on rajattomasti.”

”Tontin sijainti on mainio. Ilmansuunta aukeaa tonteilta länteen, mihin aurinko laskee, ja tontilta näkyy koko pitkä järvi”, Hannu kertoo.

Juuri tontin sijainti ainutlaatuisella paikalla rakkaissa Hossan maisemissa teki Hannusta mökkiläisen. Aiemmin hän on yöpynyt reissuillaan vuokramökeillä, autiotuvissa, laavuilla, riippumatossa ja louteella ja nauttinut siitä, että pääsee aina uusiin ympäristöihin.

Sauna valmiiksi parissa tunnissa

”Maasto laskee hieman rantaan päin, ja vesi syvenee nopeasti. Se sopii minulle hyvin, sillä laiturilta voi hypätä suoraan järveen eikä tarvitse kahlata pitkästi”, Hannu nauraa.

Paikka on siis kuin luotu saunomiseen, ja sauna sinne nousikin ensimmäisenä – heti varasto- huussin jälkeen.

”Varastorakennus tuli valmiiksi numeroituina kevythirsinä, ja se oli helppo koota pilariperustusten päälle”, Hannu kertoo.

Tontin toimivuus ja rakennusten suunnittelu kuuluu Hannun vaimolle Kirsi Hutulle.

Saunatupa saapui paikan päälle valmiina parin kuukauden päästä kauppojen allekirjoittamisesta. Hannu kertoo, että tupa oli tehty pintakäsittelyä myöten valmiiksi säältä suojassa.

Tummaa saunarakennusta nostetaan pilariperustan päälle.
Saunatupa asennettiin valmiiksi koottuna Hannun ja Kirsin mökkitontille.

”Se on hyvä ratkaisu, kun rakennetaan tänne kauaksi. Kaikki on sitten kerralla valmista, eikä tarvitse jatkuvasti hakea puuttuvia tarvikkeita pitkän matkan päästä.”

Maanrakennustyöt sujuivat vaivattomasti paikallisen yrittäjän kalustolla ja lähellä sijaitsevan maa-ainespaikan ansiosta.

”Pilariperustukset saimme tehtyä Kirsin kanssa alusta loppuun yhden viikonlopun aikana. Saunatuvan ja terassin asennus pilareiden päälle onnistui puolessatoista tunnissa. Meille jäin vain kiuaskivien laitto ja sitten pääsimmekin saunomaan”, Hannu kertoo.

Ja heti ensimmäisenä yönä isosta ikkunasta saattoi ihailla niitä alussa kuvattuja revontulia.

Ilman verkkosähköäkin pärjää

Nyt Hutuilla on suunnitelmissa tarjousten pyytäminen varsinaisesta mökistä. Se saisi olla noin 50–60 neliöinen ja siihenkin tulee ehdottomasti isot ikkunat.

”Näköala on meille tärkeä. Ei haluttu saunan terassinkaan päälle mitään katosta, ettei se pimennä sisätiloja. Nyt taivasta voi katsella suoraan vuoteesta”, Hutut perustelevat valintojaan.

Suomenpystykorva nukkuu kerällä pönttötakan edessä. Mökissä on maisemaikkunat, joiden takaa näkyy alkutalven järvimaisema.
Suuret ikkunat mahdollistavat kauniiden maisemien ihastelun sisätiloista. Sähköt tontille tuotetaan aurinkopaneeleilla, talvisin kamiina auttaa lämmityksessä.

Tarvittava sähkö on tarkoitus tuottaa aurinkopaneeleilla, koska sähkölinjalle on tontilta matkaa 2,5 kilometriä.

”En näe verkkosähkön puuttumista ongelmana. Aurinkopaneelit kehittyvät koko ajan, ja puuta polttamalla saa nopeasti lämmintä. Tie mökille on tarkoitus pitää auki talvellakin, jotta siellä voidaan käydä saunomassa ja ihailemassa maisemia.”

Juomavesi mökille tuodaan mukana, saunavedet otetaan järvestä. Nykyajan mukavuuksista tärkein, kännykkäverkko, toimii tontilla mainiosti.

Koko perheen paikka

Mökin sisällä palaa pönttöuunissa tuli ja kynttilälyhtyjä on aseteltu maisemaikkunoiden eteen. Pysrtykorva makaa lattialla ja katsoon ikkunoista järvelle.
Suomussalmella asuva perhe suunnittelee jo innolla saunareissuja niin perheen kuin vieraiden kesken.

Hutut asuvat Suomussalmen toisella laidalla. Matkaa uudelle saunatuvalle tulee aika tarkkaan sata kilometriä. Mutta Hossa on ollut perheelle aina sellainen paikka, että siellä on käyty paljon – siellä on liikuttu lasten kanssa, kun he olivat pieniä, ja tontin ohikin on melottu useita kertoja.

”Kyllä me varmaan käydään joulunakin Hossassa saunomassa”, Hannu arvelee.

Mukaan tulevat myös tyttäret, toinen Tanskasta asti.

”Olemme olleet tanskalaisten vieraiden kanssa aiemminkin Hossassa. Vieraille oli hieno elämys hiihtää talvisydämellä otsalampun valossa autiotuvalle”, Hannu kuvailee.

Ja hieno elämys on varmasti myös saunoa uudella mökillä.

Teksti: Hanna Kaurala
Kuvat: Hannu Huttu

Haaveiletko omasta mökistä erämaisemissa?