Matkailukaava herätti Pistohiekan eloon

1960- ja 70-luvuilla kaikki Suomessa matkailleet tiesivät Puumalan Pistohiekan. Legendaarinen leirintäalue keräsi kesäisin tuhansittain ihmisiä. Soputeltat täyttivät hienot rantamaisemat, pienet vaatimattomat mökit olivat täyteen varattuja.

Mutta kuten niin monella muullakin paikalla, matkailijoiden odotukset alkoivat kasvaa; teltan sijaan yöpaikaksi kaivattiin paremmin varusteltuja mökkejä, palveluita ja aktiviteetteja. Hienot maisemat eivät riittäneet vetovoimaksi.

Pistohiekka painui hetkeksi unholaan. Sitten Puumalan kunta alkoi rakentaa paikalle Suomessa varsin ainutlaatuista matkailukaavaa. Metsähallituskin lähti hankkeeseen mukaan.

-Pistohiekan alue kaavoitettiin matkailuliiketoiminnalle, palveluille ja niitä tukeville tonteille. Paikallisesti voitiin siis rakentaa ihan rantaankin. Tällaiselle paikalle tehtynä vastaavia kaavoja on Suomessa erittäin vähän, jos yhtään, sanoo Pistohiekka Resort Oy:n toimitusjohtaja Tomi Närhinen.

Norpat näköetäisyydellä

Mies seisoo aurinkoisella terassilla.
Tomi Närhinen esittelee Saimaan luontoon hienosti sulautuvaa rantaravintolaa.

Istumme Saimaan Lietveden rannassa. Käki kukkuu takaoikealla, tiirat kalastelevat rantavedessä, hienoa saarimosaiikkia avautuu laajalla näkymällä kohti aurinkoista ulappaa. Ollaan siis uniikilla luontokohteella. Niin hienolla paikalla, että ääni laskee huomaamatta; emme halua häiritä luontoa lähellä.

Kun katsoo rannan rakennuksia, ainutlaatuisuus vain korostuu. Kaavaa valmistellessa mukaan tuli Studio Puiston Arkkitehdit. He tekivät luonnoksia rakennuksista, jotka voisivat istua ainutlaatuiseen Saimaa-maisemaan. Ensimmäiset visiot ovat toteutuneet täällä hämmentävän hyvin.

-Tämä on hyvin raikasta ja paljon kiitosta herättänyttä arkkitehtuuria. Voidaan puhua ihan rehellisesti maailmanluokan arkkitehtuurista. Puiset rakennukset sulautuvat maisemaan, ovat erittäin toimivia ja laadukkaasti tehtyjä. Mutta tärkeintähän tässä on tämä Saimaan luonto. Lähin saimaannorppapariskunta asustelee tässä ihan vieressä, Tomi myhäilee rantakalliolla.

Tontti on toiminnan kivijalka

Pistohiekka Resort osui tonttia etsiessään täydelliseen napakymppiin. Tomi painottaakin vahvasti tontin merkitystä yritystoimintaa aloitteleville.

-Tontti on yritystoiminnan ihan tärkeintä ydintä. Meille arvokkainta on tukikohta, josta voidaan myydä luontoaktiviteetteja, majoitusta, tasokasta ruokailua ja rantasaunaa. Ja meille kaikkein tärkeintä oli investointipäätöstä tehdessä, että tämä kaikki on Saimaalla.

Pistohiekan tapauksessa investointipäätös oli avain laajan yhteistyöverkoston luomiseen.

-Kun tehtiin omia merkittäviä investointeja, yhteistyökumppanitkin huomasivat, että nuohan ovat ihan tosissaan.  Nyt meillä oli paikka, omat matkanjärjestäjäoikeudet, henkilöliikenteen luvat ja selkeä visio toiminnalle. Olimme luotettava kumppani.  Verkosto ympärillä alkoi heti vahvistua, muistelee Tomi.

Kesäinen ilmakuva mäntykankaisesta alueesta, jossa on edustalla kaksi tummaa rakennusta. Taustalla näkyy kahdeksan pientä mökkiä.
Pistohiekka Resort Oy:n toiminta nojaa paikalliseen kulttuuriin ja vahvasti luonnonmukaisuuteen – mikä tarkoittaa esimerkiksi patikointia, melontaa ja pyöräilyä, norpparetkiä, luonnonrauhaa.

Vastuullisuutta ja kestävyyttä

Pistohiekka sijaitsee siis Puumalan kunnan mailla, mutta mielenkiintoa alueelle tuo aivan viereen sijoittuva Metsähallituksen suuri tontti. Siihen on alustavasti suunniteltu esimerkiksi hotellia.

-Viereinen Metsähallituksen tontti on parasta Puumalaa. Jos joku haluaa tänne hotellin rakentaa, niin tämän parempaa paikka sille ei löydy, vakuuttaa Tomi.

Kunnat ovat kaavoituksessa hyvin ratkaisevassa roolissa. Ne ovat päätöksissään joko mahdollistajia tai toiminnan rajoittajia. Puumalassa asiat ovat hoituneet hyvin yrittäjäystävällisesti.

-Hienointa tässä on kunnan tapa toimia hyvin kestävästi ja vastuullisesti. Puumala oli ihan ensimmäisiä Visit Finlandin vastuullisen matkailun tunnustuksen saaneita kuntia. Nyt suurella osalla alueen luontoyrittäjistä on kestävän matkailun sertifikaatit, meillä myös.

Lähikalaa lautasella

Pistohiekan upea rantaravintola ja sauna huokuvat saimaalaista perinnettä. Teemapuistoja tai tivoleita tänne ei haluta, toiminnan pitää nojata paikalliseen kulttuuriin ja vahvasti luonnonmukaisuuteen.

-Tarkoittaa siis esimerkiksi patikointia, melontaa ja pyöräilyä, norpparetkiä, luonnonrauhaa. Haaveena on hyödyntää seudun marjoja ja sieniä ja kalojakin niin, että asiakkaat pääsisivät tekemään niistä myös itse ruokaa. Meillä on siihenkin hyvät puitteet.

Lähiluontoon turvataan monessa kohtaa. Keittiön kalat tulevat kiven heiton päästä lähivesiltä, lihat omalta paikkakunnalta, yrtit ja juurekset kaikki lähituottajilta.

Kestäviä verkostoja

Matkailun kestävyydestä ja vastuullisuudesta puhutaan paljon. Paljonko se lopulta koskettaa ihan tavan tallaajaa ja resortin tiskille tulijaa?

-Tavallinen matkailijakin pohtii varmaan näitä kysymyksiä. Yritystasolla se tulee ihan konkreettiseksi. Kun lähdimme tekemään kansainvälistä markkinointia, laatusertifikaatit nousivat heti puheenaiheeksi. Jos sertifikaatteja ei ole, neuvottelut päättyvät siihen.

Ympärille rakennettu luontoyrittäjien verkosto tukee kestävyyden päämääriä.

-Yhdellä yrittäjällämme on sähkökäyttöinen vene. Sillä voidaan luovia ainutlaatuista saaristoa rantoja pitkin äänettömästi ja norppia häiritsemättä. Hieno fiilis, Tomi hehkuttaa.

Korkealta kalliolta avautuu näkymä kesäiselle järvelle. Valkoinen vene etenee järveln selällä.
Puumalan maisemissa luotetaan luonnon lumoon ja paikallisuuden vetovoimaan.

Teksti ja kuvat: Jari Salonen